Store ambitioner for ny app til minimering af spild

18. januar 2023
Med visionen om at være et klimaforbillede er bæredygtighed i fokus hos GK, og nu skal en ny app minimere spild af overskudsmaterialer og dermed styrke den grønne omstilling. Alt overskud skal lagres i appen, hvilket vil bidrage til, at der i fremtiden er større genanvendelsesmuligheder internt og på sigt også eksternt.

Efter et forløb hos Contech Lab med fokus på No-Code udvikling af softwareplatforme har teknikentreprenøren GK udviklet en app til at minimere spild af materialer internt i virksomheden. Appen blev lanceret i slutningen af oktober og er nu i fuld gang med at blive implementeret i virksomheden. Formålet med appen er på det konkrete niveau at fremme bæredygtighed.

– Her hos GK vil vi ikke bare tale om miljø og klima, men gøre noget konkret. Hvis vi ved, at materialerne er der, skal de naturligvis genanvendes. Ideen med appen udsprang af behovet for at kunne optimere den del endnu mere, fortæller Nick Faurskov, der er BIM Designer hos GK og er en af de to udviklere på appen.

Læs også:

Kodeløs teknologi skaber nye, digitale innovationer hos GK
Læs mere

Intern genanvendelse i fokus

Tit og ofte bliver der indkøbt flere materialer, end der bliver brugt, hvilket resulterer i et fyldt lager. Det medfører, at lageret med tiden bliver uoverskueligt, så medarbejderne ikke ved, hvad der er opmagasineret. Blandt andet denne udfordring håber Nick Faurskov, at appen vil kunne afhjælpe.

– Formålet med appen er at minimere spild. Det sker, at vores leverandør ikke ønsker at tage materialer retur, så vores lager fyldes med alt muligt, der sjældent bliver taget i brug. Nogle ting har formentlig stået der i op til 10 år, siger Nick Faurskov og fortsætter:

På sigt ønsker vi også, at det bliver muligt at videregive alt overskudsmateriale fra byggeplads til byggeplads. Det vil resultere i, at vi ikke skal bruge tid, penge og CO2 på at flytte materialer fra byggepladsen til vores lager.

Ekstern udvidelse i fremtiden

Hos GK er fokus for tiden først og fremmest på det interne arbejde med appen for at sikre god tilslutning til brugen af den, men på sigt ønsker Nick Faurskov, at GK kan udvide ideen til at omfatte det eksterne marked og konkullegerne.

– I fremtiden vil vi gerne skabe eller være fælles om en samarbejdsplatform, hvor vi kan sælge overskudsmaterialer eksternt, hvis vi ikke kan aftage dem internt. Vi håber derfor på, at vi kan afsætte 100 procent af vores overskudsmaterialer, fortæller Nick Faurskov og tilføjer:

– Lige nu minimerer vi kun spild, men det er også et ønske for os i fremtiden at kunne genanvende brugte materialer. Der er bare stadig nogle udfordringer, der skal løses. Men forhåbentligt kommer det til at være en del af markedet i fremtiden.

Positivt stemte medarbejdere 

Hos GK er der stor begejstring for den nye app. Og med både den lette tilgængelighed på mobilen samt initiativet om at gøre virksomheden mere bæredygtig, kan det mærkes på medarbejderne.

– Mine kolleger hos GK har taget rigtig godt imod appen. Nu handler det bare om at få folk til at bruge den og registrere de materialer, der kan genanvendes. Det handler meget om vaner, men er den gode intention til stede, er jeg sikker på, det nok skal blive et effektivt redskab til at gøre virksomheden mere bæredygtig, slutter Nick Faurskov.

Byggebranchen er en del af løsningen

Bæredygtighed er en del af GKs DNA, og vi har en vision om at være et klimaforbillede. Derfor er bæredygtighed en vigtig del af vores kerneforretning.

Vi bygger bærekraft