GK præsenterer års- og bæredygtighedsrapport for 2024

5. maj 2025
GK er stolte af at præsentere vores års- og bæredygtighedsrapport for 2024. Rapporten giver en samlet oversigt over vores resultater, bæredygtighedsinitiativer og de mål, vi arbejder hen imod.

– På trods af udfordrende markedsforhold, særligt i Sverige, opretholdt vi i 2024 et højt aktivitetsniveau, opnåede omsætningsvækst, styrkede vores kompetencer på fremtidsrettede fagområder og gik ind i 2025 med en sund ordrebog. Det peger i den rigtige retning, siger koncernchef Kim Robert Lisø om årets økonomiske resultater.

Reduktion af udledninger

GK har sat ambitiøse mål for at reducere drivhusgasudledninger – i tråd med videnskaben og målene i Parisaftalen. I 2024 ser vi en reduktion i både egne og indirekte udledninger.

I forbindelse med, at GK har fået verificeret sine kortsigtede klimamål af Science Based Targets initiative (SBTi), er udledningerne tilbage til 2022 blevet genberegnet.

– Vores udledninger i både scope 1, 2 og 3 gik ned fra 2023 til 2024, og vi er "on track" mod vores mål i 2030. Vi arbejder fortsat med de langsigtede spor, vi har lagt i vores strategi. I 2024 har vi især haft fokus på at videreudvikle vores produkt- og tjenestetilbud for at imødekomme markedets krav til klimaomstilling og dokumentation af drivhusgasudledninger fra nybyggeri, renovering og drift af bygninger. Det er vigtige skridt for at reducere udledningerne og gøre fremtidens bygninger mere energieffektive og bæredygtige, siger Guro Steine, koncerndirektør bæredygtighed, marked og kommunikation.

Godt arbejdsmiljø for alle

Års- og bæredygtighedsrapporten giver også indsigt i, hvordan GK arbejder for et godt arbejdsmiljø – både internt og gennem hele værdikæden.

– Vi arbejder målrettet for at øge mangfoldigheden og skabe bedre kønsbalance i vores virksomhed samt være en drivkraft for en mere mangfoldig og balanceret bygge- og anlægssektor. Det kræver en langsigtet indsats at tiltrække og fastholde flere kvinder på alle niveauer, fra lærlinge til topledelse. Jeg er stolt over, at vi langsomt men sikkert bevæger os i den rigtige retning, siger Lisø.

Med initiativer som en fælles skandinavisk arbejdsmiljøuge og øget fokus på at dele sikkerhedsadvarsler har arbejdsmiljøarbejdet givet resultater.

– En stærk sikkerhedskultur er grundlæggende for GK. Vi arbejder systematisk med forebyggelse – blandt andet gennem rapportering af uønskede hændelser. Det er derfor positivt at se en klar nedgang i antallet af arbejdsulykker fra 2023 til 2024. Men én ulykke er én for meget, og vi har fortsat klare ambitioner om yderligere forbedringer fremover, siger koncernchefen.

Bæredygtighed som en integreret del af driften

Dette er femte år, hvor GK udgiver en integreret rapport med både finansielle og ikke-finansiel information.

– Med udgangspunkt i NASDAQs retningslinjer for ESG-rapportering har vi løbende forbedret vores rapporteringspraksis, og det har bidraget til, at nøgleindikatorer knyttet til både miljø, socialt ansvar og virksomhedsledelse er blevet en naturlig del af vores daglige drift og ledelse. Arbejdet med bæredygtighedsrapportering gør os bedre, og den integrerede tilgang er vigtig, når vi efterhånden skal tilpasse os CSRD og de nye rapporteringsstandarder, ESRS, siger Steine.

Læs også:

Bæredygtighed og ESG i GK
Læs mere

Nøgledata fra rapporten

  • Ligestilling: Kvindeandelen steg til 11,2 procent. Det er stadig et godt stykke fra målet om 20 procent, men målrettet arbejde har bidraget til, at kvindeandelen i ledende stillinger er steget med flere procentpoint i 2024, til 24 procent kvinder i senior- og lederstillinger på niveau 1 og 26 procent kvinder i senior- og lederstillinger på niveau 2.
  • Arbejdsmiljø og sikkerhed: H1-værdien blev forbedret fra 10,5 i 2023 til 7,7 i 2024. Det er stadig noget over gennemsnitstallet for den norske bygge- og anlægssektor på 6,4. GK har som mål at have H- og F-værdier ikke højere end branchegennemsnittet. Ulykkerne havde lav alvorlighedsgrad, så F-værdien endte på 42,0, godt under gennemsnitstallet på 72,3.
  • Scope 1 og 2 udledninger: GK har forpligtet sig til at reducere absolutte scope 1 og 2 drivhusgasudledninger med 50 procent inden 2030 fra basisåret 2022. I 2024 udgjorde GK’s egne direkte drivhusgasudledninger (scope 1 og lokalitetsbaseret scope 2) henholdsvis 3.642 og 83 tons CO2-ækvivalenter.
  • Scope 3 udledninger: GK har forpligtet sig til at reducere absolutte scope 3 drivhusgasudledninger med 55 procent inden for samme tidsramme. I 2024 udgjorde indirekte udledninger (scope 3) 387.728 tons CO2-ækvivalenter. De største udledningskilder er energiforbruget fra solgte produkter, indkøbte produkter og tjenester samt transport fra leverandører til GK.