GK Gruppen 1. kvartal 2025: Høj aktivitet trods fortsat udfordrende marked

16. maj 2025
GK opretholder et højt aktivitetsniveau i årets første kvartal med stigende driftsindtægter. Markedsforholdene er stadig krævende, men koncernen har sikret sig flere spændende serviceopgaver – herunder opgaver for det norske Forsvaret, som er med til at styrke ordrereserven.

- Vi er tilfredse med de resultater, vi har opnået i første kvartal. På trods af et udfordrende marked har vores medarbejdere udvist stor vilje og evne til at levere værdi til vores kunder. Vi gik ind i 2025 med en solid ordrereserve, og produktion på flere større projekter, især i Norge, bidrager til det høje aktivitetsniveau i alle divisioner, siger koncernchef Kim Robert Lisø.

Nøgletal for 1. kvartal 2025:

  • Driftsindtægter: NOK 1.669 millioner (+2,8 procent ift. samme periode i 2024 (NOK 1.622 millioner))
  • Driftsresultat før afskrivninger (EBITDA): NOK 28 millioner (mod NOK 31 millioner i 2024)
  • Resultat før skat (EBT): NOK 11 millioner (mod NOK 13 millioner i 2024)
  • Ordrereserve (pr. 31. marts): NOK 2.785 millioner (mod NOK 3.895 millioner i 2024)
  • H1-værdi: 7,25 (mod 7,65 i 4. kvartal 2024).

Fokus på arbejdsmiljø: Færre ulykker

Antallet af alvorlige ulykker falder fortsat, og den positive tendens fra 2024 fortsætter i første kvartal. Der blev i alt rapporteret ni ulykker med fravær i første kvartal, hvilket reducerer H1-værdien til 7,25. Over de seneste 12 måneder har vi haft 38 fraværsulykker i alt, hvilket er ni færre fraværsulykker sammenlignet med udgangen af første kvartal 2024.

Antallet af fraværsdage som følge af ulykker fortsætter også med at falde, og den samlede F-værdi ender på 36,62, hvilket er væsentligt under branchegennemsnittet.

- Vi har haft særligt fokus på rapportering af risikobservationer og uønskede hændelser det seneste år. Det er glædeligt at se, at det forebyggende arbejde resulterer i færre ulykker, påpeger Lisø.

Fortsat usikkerhed i markedet

- Markedet viser tegn på bedring, men udskudte rentenedsættelser og geopolitisk uro skaber fortsat usikkerhed. Særligt private investeringer i både bolig og erhverv bliver udskydt. Der er geografiske forskelle, og i nogle regioner er konkurrencen hård med stærkt prispres og dermed reduceret lønsomhed. Vi arbejder målrettet med at tilpasse omkostninger og kapacitet (inklusive permitteringer nogle steder) samt bearbejdning af markedet for at sikre gode ordre- og produktionsreserver, siger Lisø.

Efterspørgslen på energieffektivisering er fortsat høj. Stadig flere kunder efterspørger energikortlægninger og er villige til at investere i løsninger, der sænker energiforbruget både på kort og lang sigt.

Ved indgangen til året indførte GK en ny koncernmodel. Den operative virksomhed er nu organiseret i fem divisioner, hvoraf divisionerne Entreprise, Service og Bygningsautomation ligger i den norske del af GK.

Entreprise: Høj aktivitet drevet af store projekter

Division Entreprise havde høj aktivitet i første kvartal. Det er især projekterne Livsvitenskapsbygget og Yggdrasil, der trækker volumen op i henholdsvis region Stor-Oslo og region Vest.

Ordreindgangen har første kvartal har været solid, og divisionen prioriterer kunder og projekter med høj bæredygtighedsprofil. I løbet af kvartalet er der indgået flere nye kontrakter, som skal certificeres efter BREEAM-standarden.

Service: Vinder nye opgaver

Servicedivisionen havde en nedgang i aktivitetsniveauet i første kvartal sammenlignet med samme periode i 2024. Til gengæld er der vundet flere vigtige rammeaftaler og opgaver, som giver gode udsigter til at levere på et højere niveau fremover.

Divisionen har været udfordret af højt sygefravær og lav timeudnyttelse, men leverer alligevel et markant bedre resultat end i første kvartal sidste år.

Bygningsautomation: Solid ordrereserve

Division Bygningsautomation øger sine indtægter og leverer et resultat på niveau med samme periode sidste år. Den høje aktivitet er især drevet af store projekter som Regjeringskvartalet i Oslo og Vikingtidsmuseet.

Både ordrereserven og ordreindgangen ligger på et solidt niveau. Kravene til mere effektiv ejendomsdrift og energieffektivisering af erhvervsbygninger har gjort, at efterspørgslen for bygningsautomation er steget kraftigt. Divisionen opretholder derfor ambitionen om at fordoble antallet af ansatte de næste fire år.

Sverige: Lægger grundlaget for fremtidig vækst

Den svenske virksomhed har haft en svag start på året, primært på grund af engangsposter i forbindelse med den igangværende restrukturering. Der er gennemført en bevidst nedtrapning af aktiviteter, især i region sydvest, og der arbejdes med at tilpasse omkostningsbasen til det nye aktivitetsniveau. Den underliggende drift i regionen forbedres.

Markedet i Sverige begynder samtidig at vise tegn på øget aktivitet inden for entreprise. GK har vundet flere spændende projekter i kvartalet, og der er god ordreindgang flere steder.

Fokus er fortsat på at stabilisere organisationen og styrke forretningen – med det klare mål at kunne imødekomme markedets behov og skabe grundlag for fremtidig vækst.

Danmark: God fremdrift i servicemarkedet

I Danmark er både indtægter og resultat bedre end i samme periode sidste år. Det skyldes især fremgang i serviceforretningen, som fortsat vokser og har vundet flere spændende opgaver i kvartalet.

Entreprisemarkedet i Danmark er stadig præget af usikkerhed, men vi ser nu tegn på øget aktivitet, især i renoveringsopgaver efter den danske regerings corona-pakke for boligrenovering.

Udvalgte højdepunkter fra kvartalet