Graviditet og VVS-arbejde ingen hindring for Silje

2. januar 2024
Med et barn på vei og en tilrettelagt arbeidsdag hos GK i Otta, viser servicerørlegger Silje Katrina Høva Johansen at det er går fint å stå i et fysisk krevende arbeid i svangerskapet.

For otte år siden bankede Silje på døren til GK's kontor i Otta, fast besluttet på at få sig et job. Med joberfaring fra et plejehjem ville hun gerne fortsætte i et fysisk krævende fag, der også kunne byde på en varieret hverdag. Der var dengang en tydelig skepsis over for kvindelige VVS'ere i Gudbrandsdalen, mener hun. Men tiderne skifter, og nu er de fem kvindelige VVS'ere i området.

– For kvinder bliver VVS-faget ikke præsenteret som en naturlig karrierevej, selv om jeg oplevede stor støtte fra alle i familien, da jeg selv valgte at blive det, siger Silje.

Savnede gode rollemodeller

Silje understreger, hvor afgørende synlighed og dialog er for at ændre normerne og åbne dørene for piger og kvinder i håndværksfagene. Hun mener, at større synliggørelse af, at faget er attraktivt for flere kvinder, kan være nøglen til, at flere vælger den karrierevej.

– Jeg kan mærke, at flere kan se sig selv inden for håndværksfag, jo mere synligt og åbent vi taler om kvinder i byggebranchen. Derfor er synliggørelse af kvinder inden for erhvervet på skoler og ikke mindst på sociale medier meget vigtigt, påpeger Silje

Silje Katrine Høva Johansen
Skærmbillede fra Instagram: Silje er en aktiv bidragyder på GK's Instagram-kanal, hvor hun deler småt og stort fra arbejdshverdagen.

I dag er Silje "workfluencer" for GK. Ordet er sammensat af "work" og "influencer". Hun er nemlig en del af holdet, der deler indhold fra arbejdsdagen på Instagram-profilen Team GK. Siden drives af ansatte på tværs af GK's kontorer i hele Skandinavien. Derudover er hun ambassadør for "Bliv Rørlegger", der er norske VVS-entreprenørers rekrutteringsprojekt over for unge, og hun spiller en aktiv rolle i arbejdet for at vise, at faget og branchen har plads til flere kvinder.

Læs også:

Signe og GK inspirerer forandring og giver kvinder en stemme i de tekniske fag
Læs mere

– Jeg foretrækker at arbejde

Den 31. graviditetskabsuge byder på nye udfordringer, ikke mindst i et fysisk krævende job. De fysiske gener er taget til, og nedsættelse af arbejdstiden har været noget af en overgang for Høva.

– GK har støttet mig og lagt tingene til rette, så jeg kan arbejde med mere fleksible opgaver, der passer til mine behov. Jeg foretrækker at arbejde så meget som muligt i stedet for at være derhjemme, men jeg må også erkende, at jeg ikke er lige så mobil som før, fortæller Høva.

Silje fremhæver vigtigheden af at bevare en god kommunikation med arbejdsgiveren, navnlig under graviditeten. Hun har haft gode støtter omkring sig, men kunne godt have brugt nogle af de tips, hun selv giver nu. At være åben om sine behov gør det lettere for arbejdsgiveren at tilpasse arbejdsopgaverne.

– Tal med din overordnede, før du selv tror, det er nødvendigt, så arbejdsopgaverne kan tilpasses dine behov. Lyt til din krop, og bed om hjælp, når du har brug for det. Jeg har oplevet en enorm tillid fra min afdelingsleder Eirik Auale, og det har været essentielt, siger Høva.

Eli Heyerdahl Eide.jpg
Eli Hermine Heyerdahl Eide er fagsjef hos Rørentreprenørene Norge og projektleder for rekrutteringskampagnen "Bliv VVS'er". Det er Rørentreprenørene Norge, der står bag Rørambassadørene. Foto: Rørentreprenørene Norge

Eli Heyerdahl Eide er fagansvarlig hos Rørentreprenørene Norge, stifter af Ingeborg-netværket og leder af rekrutteringsinitiativet Rørambassadørene, hvor Silje er en af ambassadørerne. Her bidrager Silje til at vise unge og andre interesserede, hvilke muligheder faget og arbejdet kan byde på. Heyerdahl Eide understreger også vigtigheden af god kommunikation mellem arbejdsgivere og gravide medarbejdere for at sikre et trygt og veltilrettelagt arbejdsmiljø.

– Vi ser en bekymrende tendens, hvor mange kvinder forlader faget, efter at have fået børn. Jeg opfordrer derfor alle ledere til at fremme den åbne dialog om at tilpasse arbejdsforholdene tidligt i graviditeten og tilbyde støtte til dem, der er på vej tilbage efter barsel, siger Eli.

Læs også:

Signe Demant
Signe er Boss Lady-ambassadør
Læs mere

Heyerdahl Eide er inspireret af Silje, der viser, hvordan man kan fortsætte i et fysisk krævende job under graviditeten.

– Silje har som synlig gravid rørambassadør for "Bliv Rørlegger" givet os muligheden for at tale mere om det at fungere i et fysisk krævende arbejde. Det har været inspirerende at se det, hun har delt på sociale medier, og samtidig opleve, hvordan GK har tilrettelagt tingene for hende, siger Eli.

Tog en lærling med på en opgave

Der er foretaget mange justeringer for at lette Siljes arbejdsdag, selv om hun endnu ikke har haft brug for dem alle. Hun har blandt andet fået et rullebord for at lette transporten af udstyr, fået adgang til specialværktøj samt fået etableret en ordning, hvor en af ​​virksomhedens lærlinge ledsager hende på nogle opgaver.

Serviceleder i GK Eirik Auale siger, at de gør alt, hvad de kan, så Silje får det, der svarer til en normal arbejdsdag. Han fortæller, det er en win-win at sende en lærling med ud på en opgave for både Silje og for lærlingen, som kommer med en mere erfaren VVS'er ud på job.

– Det har fungeret godt at tilpasse arbejdsdagen på den måde. Vi gør alt, hvad vi kan, så Silje ikke oplever en anderledes arbejdsdag end teamet, men der vil da være nogle begrænsninger. Hun har fået tilbudt at få en lærling med på opgaver, der omfatter tunge løft. Det er en god erfaring for lærlingen og hjælper samtidig Silje med at klare arbejdsdagen, siger serviceleder Auale.

Gode kolleger giver #superkræfter

Hos os skal du arbejde med at få bygninger til at leve og fungere. Du er sjældent alene om at få tingene til at fungere, og de gange, hvor det kun er dig selv ude på opgaven, har du altid et hold af kolleger i ryggen, som du kan læne dig op ad og spørge om hjælp. Vi arbejder ikke altid på samme opgave, men vi er altid et hold. Vores #superkraft er 3000 ansatte, der trækker i samme retning. Her kan du lære os bedre at kende og se vores ledige stillinger.

Se flere videointerviews
#SuperHenrik