LHL-Klinikken Gardermoen

Leverancer fra GK GK har ansvar for projektering og udførelse i alle tekniske fag og har leveret alt inden for behovsstyret ventilation, VVS & sprinkler, strøm og bygningsautomation.
Norges grønneste hospital har zonestyrede ventilationssystemer med op til 85 % energigenvinding, lavtemperaturvarmesystemer og højtemperaturkøling fra grundvand.

Projektbeskrivelse

Det nye hospital tæt på Gardermoen er af Enova blevet kåret til Norges grønneste hospital og har 1.749 rum fordelt på 13 operationsstuer, 35 ambulantrum og 237 almindelige sengepladser. Der er brugt innovative tekniske løsninger, herunder aktiv solafskærmning med persienner og zonestyrede ventilationssystemer med op til 85 procent energigenvinding. Denne type løsninger kender vi fra kontorbygninger, men de havde aldrig før været brugt i hospitalsbygninger.

Hospitalet har et lavtemperaturvarmesystem tilpasset de varmepumper, der tilfører varme fra grundvand via et separat energicenter til Campus Gardermoen. En CO2-varmepumpe forsyner bygningerne med varmt postevand, mens kølebehovet stort set dækkes ved direkte brug af grundvand.

Leverancer fra GK

Vi har ansvar for projektering og udførelse i alle tekniske fag og har leveret alt inden for behovsstyret ventilation, VVS & sprinkler, strøm og bygningsautomation.

Mere om ventilation

GK har leveret 24 ventilationsenheder på i alt 240.000 m3/h og 11 recirkulationsenheder. Derudover har GK leveret datarumkøling og ventilationslofter med laminær luftstrøm (LAF-lofter) til operationsstuer og dagkirurgi på i alt 80.000 m3/h.

Store dele af hospitalets ventilationsløsning er opbygget med Lindinvent DCV-systemer. De aktive Lindinvent-ventiler har indbygget tilstedeværelsesregistrering, temperatur og CO2-sensorer. Opvarmning sker via vandbårne zonebatterier placeret i forbindelse med DCV-ventilerne. Med sensorer og automatisering helt indbygget og testet fra fabrikken giver løsningen betydelige fordele både til produktion og minimering af fejl i testfasen. Enhederne er koblet på SD-anlæg og anvender funktionerne i Lindinspect til enkel drift og kontrol af klimaparametrene.

Lær mere om ventilation

Mere om rør

Indenfor har GK leveret sanitet, varme, køling, sprinkler og medicinsk gasanlæg. Installationerne er krævende med høje tekniske krav, produktkrav og renhedskontrol. GK har installeret medicinsk ilt, trykluft, gascentral med reserveforsyning og proceskøling i steril central til bl.a. billeddiagnostik og til lokale scannere, MR- og CT-rum. Et komplet RO-anlæg med dampgeneratorer til rent vand er også leveret.  Store dele af opgaven krævede rør med specielle kvaliteter og specialviden til udførelsen.

Læs mere om VVS & sprinkler

Mere om bygningsautomation

GK har leveret komplet automation og SD-anlæg fra vores strategiske samarbejdspartner Honeywell, opbygget på Niagara AX-platformen. Ventilationsenheder og energicentral er udstyret med regulatorer af typen Eagle. Rumklimaet styres af Lindinvent, og styring af persienner og lys er integreret i sekvensstyringen med Lindinvent via KNX.

Læs mere om bygningsautomation

Mere om el

Elektroleveransen var omfattende. GK har levert to nødstrømsaggregater og tre UPS-er for nødstrøm klasse 15. Det sikrer kraftforsyningen for sykehusfunksjonene og installasjoner i gruppe 2-rom. GK har også levert alle elkrafttekniske anlegg inne og ute, i tillegg til belysning, brannalarmanlegg, uranlegg, pasientsignalanlegg, tele/data-spredenett, innbruddsalarm, adgangskontroll, ITV, slukkeampuller, kabling/kobling automasjonsanlegg og tekniske rom.

Lær mere om el

Bygningen har Energimærke A og blev kåret til Årets Byggeri 2018. Det er miljøcertificeret af Stiftelsen, Det Norske Veritas.