Arbejdsmiljøuge: Nordisk fællesfokus på sikkerhed og sundhed

24. oktober 2023
I den kommende Arbejdsmiljøuge intensiverer GK Gruppen sit fokus på sikkerhedskulturen i Norden. Med særligt fokus på risikokultur, systematik for byggepladsbesøg og tiltag som nudging-plakater arbejder koncernen målrettet på at sikre et sikkert og sundt arbejdsmiljø for alle ansatte

Den nordiske koncern GK Gruppen opererer i en branche med høj risiko for ulykker. På tværs af Danmark, Sverige og Norge, hvor koncernen opererer i, prioriterer de derfor at fremme en virksomhedskultur, der skaber et sikkert og sundhedsfremmende arbejdsmiljø for alle deres medarbejdere og samarbejdspartnere.

– I vores risikofyldte branche prioriterer vi en stærk sikkerhedskultur og et sundt arbejdsmiljø. Vi arbejder derfor dedikeret og professionelt med konstant fokus på forbedringstiltag for at skabe et trygt og inkluderende arbejdsmiljø for alle. Målet er at opbygge tillid og tryghed blandt medarbejdere, kunder og leverandører, som sker gennem et systematisk og målrettet arbejdsmiljøarbejde, fremhæver adm. direktør Jørgen L. Christensen fra GK Danmark.

Han fortæller, at GK's vision er at have et arbejdsmiljø og en sikkerhedskultur, hvor alle medarbejdere bidrager til nul skader og ulykker gennem professionelle og ansvarlige holdninger og valg. Systematiske og målrettede arbejdsmiljøtiltag er derfor en kernekomponent i koncernens tilgang.

Fælles arbejdsmiljøuge

I forbindelse med den årlige Arbejdsmiljøuge i oktober afholder GK Gruppen i uge 43 en fælles arbejdsmiljøuge for hele koncernen i Norge, Sverige og Danmark. Denne uge er der særligt fokus på risikokultur, værktøjer til risikovurdering, systematik for byggepladsbesøg og -rundering, ligesom alle ansatte får en opfriskning af den grundlæggende viden om sundhed, miljø og sikkerhed.

GK website kontakter 14.jpg
Adm.dir. Jørgen L. Christensen

– Arbejdsmiljøugen er en tid, hvor vi samles som koncern for at fokusere på vores medarbejderes trivsel og sikkerhed. Det er vores ansvar at sikre, at alle har de rette værktøjer og viden. Denne uge er derfor en oplagt chance for at genopfriske og styrke vores fælles forpligtelse til et sikkert og sundt arbejdsmiljø, siger Jørgen L. Christensen. 

Som en del af forberedelsen til den kommende Arbejdsmiljø uge har GK igangsat et initiativ, der sætter fokus på vigtigheden af en sund og stærk sikkerhedskultur og arbejdsmiljø. Derfor har de designet ti forskellige plakater med vigtige HSE-budskaber. Plakaterne bruger nudging til at opfordre medarbejdere til at reflektere over vigtigheden af et godt arbejdsmiljø.

Ved at anvende nudging teknikker i kommunikationen sigter vi efter at påvirke medarbejdernes adfærd på en positiv måde og fremme en proaktiv sikkerhedskultur, fremhæver regionsdirektør Lars Sjørring, der er idémager bag kampagnen, som er udført sammen med deres bureau.
 

GK Arbejdsmiljøuge plakatkampagne 2.png

I 2022, havde koncernen 38 arbejdsulykker med fravær, hvoraf ingen var alvorlige ulykker. De fleste var fald- og snitskader. Derefter kom slag- og klemmeskader samt stød. I 2023 har der været en stigning i antallet af ulykker med fravær, men ulykkerne har et langt mindre skadeomfang sammenlignet med 2022. Derudover rapporteres der generelt flere nær-ved-ulykker og andet inden for arbejdsmiljø, hvilket er et fokusområde for GK, som bidrager til at forebygge de mest alvorlige hændelser.

Nøglepunkter fra GK's arbejdsmiljøtiltag
  • GK's overordnede mål er at minimere arbejdsulykker og sygefravær.
  • De arbejder proaktivt for at undersøge og eliminere arbejdsskader og andre negative indvirkninger på sundhed, miljø og materiel.
  • De gennemfører risikovurderinger i forbindelse med alle risikable arbejdsmomenter og har faste sikkerhedsrunderinger med kontrol af egne og underentreprenørers arbejde
  • GK vægter oplæring, rutiner, kvalitetsplaner, samarbejde og kultur højt i deres arbejdsmiljøstrategi.
  • Åbenhed og inklusion er centrale elementer i deres tilgang til at skabe en positiv arbejdsmiljøkultur.
  • GK's koncernpolitik for arbejdsmiljø fungerer som en fælles platform for Danmark, Sverige og Norge, hvilket sikrer ensartede retningslinjer og handlinger på tværs af landene.

Med disse tiltag og initiativer arbejder GK målrettet for at sikre, at alle medarbejdere har et sikkert og sundt arbejdsmiljø, hvor de kan trives og yde deres bedste.

Læs også:

Godt samarbeid på tvers av fag. Fra venstre: Grzegorx Rakoczy, rørlegger i GK og Knut-Olav Bjørgum, servicetekniker i GK
Arbejdsmiljø
Læs mere