EC-motorer giver 54% besparelse på ventilationsanlæg

7. december 2023
Med udskiftning af den oprindelige motor i et større ventilationsanlæg opnår Zealand Pharma en energibesparelse på 54 pct og knap 13.000 kWh om året

Hos Zealand Pharma arbejder man målrettet med at reducere virksomhedens CO2-udslip. Efter anbefaling fra deres faste servicepartner valgte biotekvirksomheden derfor at investere i opgradering af et af deres ældre ventilationsanlæg, der blev ombygget og fik udskiftet den originale motor med moderne EC-motorer.

I forlængelse af service på alle vores ventilationsanlæg gjorde GK Danmark os opmærksomme på en betydelig mulighed for energioptimering af et af vores større ventilationsanlæg. Beregningerne pegede tydeligt på en stærk forretningscase, som vi besluttede os for at investere i, siger Senior Facility Manager Søren Larsen-Jensen fra Zealand Pharma.

De moderne EC-motorer forbedrer anlæggets energieffektivitet med over 50 pct, men også driftssikkerheden er forbedret betydeligt, ligesom Zealand Pharma har opnået bedre udnyttelse af pladsen, da de nye EC-motorer ikke er så omfangsrige som de gamle.

Fokus på CO2-besparelse

Som fast servicepartner på Zealand Pharmas ventilationsanlæg spillede GK Danmark en nøglerolle i energioptimeringsinitiativet. Vi præsenterede mulighederne for at forbedre anlægget og kom med beregninger for CO2- og energibesparelser samt tilbagebetalingstid for investeringen. Ifølge afdelingschef Jimmi Beyer var opgaven mindre kompleks, da de skulle integrere et ældre CTS-system med de nye motorer.

– Det ældre CTS-system stillede os over for nogle udfordringer. Samtidig krævede det en omfattende indsats at demontere de store tunge ældre frekvensomformere og forbinde dem til EC-motorer, der reagerer på et 0-10V-signal. Det krævede derfor en finere indstilling og tilpasning af en række parametre i CTS-systemet for få det til at lykkedes, fremhæver Jimmi Beyer fra GK Danmark.

Investering hjem på kun fem år

Med et reduceret energiforbrug er investeringen tjent hjem efter kun fem år, hvorefter Zealand Pharma vil opnå betydelige besparelser på energien og CO2-udledningen.

– Ifølge beregningen vil vores investering have betalt sig selv tilbage på lidt over fem år. Derfor er vi glade for, at vi fulgte GKs anbefaling. Udover at have fået et mere driftssikkert anlæg med nye EC-motorer, har ombygningen også bidraget til at understøtte vores grønne dagsorden og reduceret vores samlede CO2-aftryk. Alt i alt har det været en positiv oplevelse for os, slutter Søren Larsen-Jensen.