Dem der ikke er på kontoret, har heller ikke brug for at der er frisk luft. Med behov tilpasset ventilation kan du spare meget energi i stedet for at fråse med det. Behov tilpasset ventilation er smartere.

Behov tilpasset ventilation handler om at ventilere efter behov. Kontorer og møderum hos organisationer står ofte tomme. Så er der ingen grund til at give fuld gas på ventilationen.

Et forskningsprojekt foretaget af NTNU (Halvarsson, 2012) undersøge blandt andet 247 cellekontorer hos 11 organisationer. Kontorerne var i brug mellem 20 og 60 procent af den normale arbejdstid, i gennemsnit 40 procent. Med andre ord står disse kontorer tomme i gennemsnit 60 procent af tiden.

Behovstyret ventilation registrerer automatisk om arealet er i brug, hvad enten det er et skrivebord i et åbent landskab, et cellekontor eller et møderum. Lindinvent har udviklet en løsning med indblæsningsventiler i taget, hvor hver ventil har en bevægelsessensor som giver besked hvis lyset skal slukkes og lufttilførslen skal sænkes til et minimum.

Produktbilde_Lindinvent.png
Lindinvent ventil

Disse ventiler styrer samtidig også temperaturen i bygningen; både varme og kulde. Hvis bygningen for eksempel har radiatorer, kan ventilen give besked om at skrue op eller ned for varmetilførslen til radiatoren. Lindinvent-ventilen kan benyttes både i nye bygninger og ved opgradering af eksisterende anlæg. Systemet tilpasser luftmængden efter hvor mange der er til stede til enhver tid.

Denne smarte styring sparer energi. Energieffektiv og behov tilpasset ventilation kan reducere energiforbruget med 50-60 procent sammenlignet med anlæg med last luftmængde, ifølge VKE og forskningsprojekter reDuCeVentilation i regi af Sintef.

GK har benyttet Lindinvent-løsningen i vores eget hovedkontor i Norge, Miljøhuset GK, på Ryen i Oslo.

Læs også:

Ventilation
Læs mere
Møte - Torgeir Spets og Hege Myrdal Engebretsen
Energieffektivisering- og rådgivning
Læs mere