iNANO, Aarhus Universitet

Et flot laboratoriekompleks står klar til brug.

Aarhus universitets iNano-center, vil danne ramme for uddannelse, forskning og kontakt til erhvervslivet, både den private og den offentlige sektor. Aarhus Universitet iNano handler om  nanoteknologi ( At styre verden helt ned på det atomare niveau).

Nano betyder dværg på græsk. Nano bruges i meter systemet lige som giga, mega, milli og mikro. En manometer er en milliardtedel meter. Eller på en anden måde 1x10-9 meter. Et menneskehår er cirka 80 mikrometer. En manometer er 80000 gange mindre. Men er 10 gange større end et brint atom.

Centrets formål er tværfaglig forskning og uddannelse i nanovidenskab og nanoteknologi og det nye laboratoriekompleks vil skabe de nødvendige rammer for undervisningssamarbejde med fælles faciliteter for fysik, kemi, molekylærbiologi, biologi, sundhedsvidenskab og administrative lokaler, som er afgørende for forskningen.

GK Danmark står for leveringen af ventilation og varmegenvinding.

Ventilationen består af rumventilation, sug fra kemiskabe, stinkskabe og punktsug fordelt på 23 stk. udsugnings aggregater i rustfri stål placeret på loft.

Tilsvarende indblæsning placeret i kælderen og 5 stk. genvindings aggregater med en samlet luftmængde på ca. 165.000 m3/h. + 4 små anlæg til toiletter, rengøring og køkkener.

Samt 3 stk. røgventilation på 20.000 m3/h og luft køling af kompresser rum på 5.000 m3/h

"Det har været et rigtigt spændende forløb, hvor alle faggrupper har udvist respekt for hinandens tidsrammer, så det er lykkes at få afleveret til tiden - til fuld tilfredshed for alle parter", udtaler projektleder Karl Rasmussen

FAKTA

Projekt: iNANO, laboratoriekompleks
Bygherre: Universitets- og Bygningsstyrelsen
Ingeniør: Rambøll
Fagentreprise: Ventilation
Areal: 9.000 m2
Byggeperiode: Forventes i brug til juni 2012 

Custom sub menus